Skip to main content

Elinkaari­ajattelu

Kodin tai loma-asunnon ostaminen on iso päätös, jota harkitessa kannattaa laskea yhteen kaikki mahdolliset kulut ja varsinkin käyttökulut, niin vuositasolla kuin kymmenien vuosien päähän. Meillä kaikilla on hyvä hahmottaa tuotteiden koko elinkaarta ja tuotteiden valmistuksessa sitoutuneita raaka-aineita ja energiaa. Myös rakennusmateriaalien kierrätys on hyvä ottaa huomioon jo hankintoja tehdessä.

Luonnon kunnioittaminen, laadukkaat materiaalit, yli 20 vuoden kokemus ThermiaHirsirakenteesta sekä kymmenien vuosien kokemus rakentamista
takaavat ekologisen ja energiatehokkaan hirsirakenteen, joka pienentää myös hiilijalanjälkeäsi.

Isojen asioiden äärellä, katse tulevaisuudessa.

Energiakus­tannukset

Rakennuksien lämmityksessä, mutta myös viilennyksessä, tarvittavan energian vähentäminen energiatehokkaalla seinärakenteella.
Säästät selvää rahaa verrattuna hirteen ja CLT:hen.

ThermiaHirsi290 U-arvoon (0,17) päästäkseen tarvitset hirttä tai CLT:tä 72 cm! 

Lämmönläpäisykerroin eli U-arvo kertoo kuinka energiatehokas seinärakenne on. Mitä pienempi U-arvo on, sitä parempi eristyskyky tuotteella on. 
Vertailuna 204 mm lamellihirren U-arvo on 0,53.

ThermiaHirsi290 U-arvo on 204,1 % parempi kuin 204 mm vahvuisessa hirressä ja 162,1 % parempi kuin 240 mm vahvuisessa hirressä.

Puun käytön optimointi

Kokonaisvaltaisempi tukkipuun hyödyntäminen:

Korkealaatuinen pohjoisen puu, niin mänty kuin kuusi, käytetään hirsiin ja puutavaraan. 

Puukuitueristeisiin käytetään tukkipuun vähiten arvokkaita osia. Nativo®-puukuitueriste valmistetaan tukin uloimmasta osasta, jota on hankala käyttää mihinkään muuhun.

Puukuitueristeen valmistuksessa ei siis käytetä niitä tukin osia, joita käytetään rakennusmateriaaleina tai muiden täyspuisten tuotteiden valmistamiseen.

HIILIKÄDEN­JÄLKI

Hiilikädenjälki on yrityksen toiminnan aiheuttama myönteinen ympäristövaikutus.

Puurakenteinen talo sitoo myös hiiltä toimien näin pitkäikäisenä hiiilivarastona. Puinen omakotitalo sitoo puurakenteisiinsa noin 30 tonnia ilmasta peräisin olevaa hiilidioksidia.
Se vastaa yhden keskivertoautoilijan 10 vuoden hiilidioksidipäästöjä. Parhaimmillaan hiili säilyy rakenteissa satoja vuosia.

Jokainen ThemiaHirsi Oy:n toteuttama rakennus kasvattaa pitkäikäistä hiilivarastoa pohjoismaissa parantaen täten maapallon hiilitasapainoa.

Kun 112 neliömetrin kokoinen talo eristetään mineraalivillan sijasta puukuitueristeellä, hiilidioksidipäästöt vähenevät noin 4,9 tonnilla. Tämä vastaa keskivertokansalaisen vuosittaista päästömäärää. Tämä vastaa myös noin 3,2 keskivertoauton vuosittaista päästömäärää Suomessa.

Kierrätettä­vyys

Kiertokulku ei luonnollisesti jatku ikuisesti

Pikkuhiljaa materiaalin uusiokäyttö muuttuu vaikeammaksi. Lopulta se on mahdotonta. Tällöin puukuitua voidaan käyttää energianlähteenä, koska sitä voidaan polttaa ja sillä voidaan korvata fossiiliset polttoaineet. Tämä on siis lisäetu.
Mineraalivilla päätyy kaatopaikalle, kun sitä ei voi enää käyttää.

Mitä tarkoittaa ”Voidaan kierrättää ja uusiokäyttää”?

Emmehän me voi tietää, mitä ihmiset tekevät, kun he purkavat talon vaikkapa 100 vuoden päästä?
Kyllä voimme. Tätä voidaan säädellä jätesuunnitelmien ja lajitteluvaatimusten avulla. Jätteen vastaanottaja vastaa materiaalin lisäkäsittelystä uusiokäyttöä ja kierrätystä varten. Uusiokäyttövaatimukset tulevat kiristymään kaikkien rakennusmateriaalien kohdalla.

Käyttämillämme materiaaleilla, valinnoillamme sekä toimillamme pelastamme maailmaa rakentamalla.

THERMIATIIMI

Ari Räisänen
Hallituksen puheenjohtaja
+358405068722
ari.raisanen@thermiahirsi.fi

Ahti Junttila
Hallituksen jäsen
+358407726866
ahti.junttila@thermiahirsi.fi

ThermiaHirsi Oy sijaitsee Kuusamossa.

Kokemusta rakennusalalta omaamme kymmeniä vuosia, niin rakentamisesta kuin projektijohtamisesta.